Kippen

Kip, het meest veelzijdige.. huisdier! Ze zorgen voor een gezellige achtertuin, zijn altijd in de weer én bezorgen de lekkerste eitjes voor het ontbijt!

Pluizige zijdehoenders, de kindvriendelijke Wyandotte, de productieve Leghorn of de imposante Brahma; kippen komen in alle soorten én maten. En juist omdat kippen zo veelzijdig zijn, zijn het veel gehouden huisdieren. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan je eigen ontbijt rapen in de ochtend, de kippen te zien scharrelen én de vrolijke geluiden te horen in jouw achtertuin van jouw eigen toompje kippen. Kippen zijn populaire huisdieren voor jong én oud! En wij begrijpen wel waarom..

Veel plezier in onze T(j)okvolle kippenwinkel!

Meer ..

Alles voor kippen houden in de tuin

Kippen zijn vrij makkelijke huisdieren. Ze zijn vriendelijk, vrij eenvoudig tam te maken, hoeven niet te worden uitgelaten en vragen geen wekelijkse borstel of knipbeurt. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat het houden van kippen geen voorbereiding van je vraagt. Wij gaan deze voorbereiding voor je vereenvoudigen, lees verder en ontdek alles wat je nodig hebt voor het houden van kippen in de achtertuin!

Kippenhok - Nummer één op jouw to-do list is; een kippenhok kopen. Want natuurlijk moeten jouw kippen straks in een goed onderkomen terecht komen. Comfort, ruimte én bescherming zijn de meest belangrijke punten waarop je moet letten bij jouw nieuwe kippenhok. Het verblijf van jouw kippen staat immers buiten en daarom is bescherming voor zowel jouw kippen als het verblijf erg belangrijk. Bij Hokkendomein vind je dan ook verschillende onderhoudsvrije kippenverblijven, zo hoef je jezelf in ieder geval geen zorgen te maken om een jaarlijkse onderhoud van hok. Je bent zeker van een goed onderkomen, afgestemd op jouw dieren én beschermd tegen verschillende weersinvloeden. In onze kippenwinkel is er een kippen hok voor ieder budget; goedkope kippenhokken, kippenhokken met verwarming, compacte nachthokken én onze trots; de Voldux collectie luxe kippenverblijven, kwaliteit van Nederlands vakmanschap. Tip: bekijk zeker eens het hooiberg kippenhok

Kippenren - Wil jij jouw kippen zo veel mogelijk ruimte bieden op een veilige manier? Dan kun je ook een kippenren kopen, plaats dan wel altijd een nachthok voor kippen in de ren voor de nachtelijke uurtjes. Een buitenren voor kippen biedt enorm veel mogelijkheden en hiernaast is er binnen ons aanbod enorm veel te realiseren. Een stijlvolle houten kippenren, een robuuste overdekte kippenren van gegalvaniseerde gaaspanelen óf een praktische verplaatsbare kippenren. Het is zelfs mogelijk een kippenren op maat te laten maken, zo creëer je eenvoudig jouw meest ideale verblijf. Neem gerust vrijblijvend contact op voor advies en de mogelijkheden.

Kippen voerbak - Als je op zoek bent naar een voerbak voor kippen kunnen we eigenlijk maar één advies geven; ga voor een trapbak. Deze voerbakken voor kippen zijn ontworpen tegen ongedierte, voerverspilling én zijn gemaakt van hoogwaardige materialen waardoor ze perfect zijn voor buitengebruik. De kippen trapbak is standaard gesloten en opent pas wanneer de kip op de trede gaat staan. Omdat de kippenbak dus eigenlijk altijd gesloten is wordt voerverspilling tegen gegaan en voorkom je ongedierte zoals muizen en ratten in het kippenhok. De trapbak is eenvoudig te vullen via de bovenzijde en door het verzinkte materiaal niet alleen geschikt voor buiten, maar ook zeer makkelijk schoon te houden. Deze semi automatische kippenvoerbak is in te stellen op het gewicht van de kippen, dus geschikt voor zowel grote als kleinere kippenrassen.

Legnesten - Een kippenhok is niet compleet zonder legnest, een legnest is écht een must in het kippenhok. Jouw hennen hebben op deze manier een veilige plek waar ze de eitjes voor je kunnen achterlaten. Hiernaast voorkom je met een kippenlegnest dat de eitjes verspreid worden door het kippenverblijf en breuk oplopen voor jij ze gevonden hebt. Legbakken voor kippen komen in verschillende maatvoeringen, wij adviseren per legnest te rekenen met 3 hennen. Heb jij dus 3 tot 6 kippen kies dan voor een tweevaks legnest, bij 9 kippen kies je voor 3 legbakken, etc. 

Pluimvee netten - Wil jij jouw kippenren overdekken? Dan kun je hiervoor een kippen net gebruiken of pluimvee net. Deze netten zijn eenvoudig te spannen boven de kippenren en voorkomen dat jouw kippen uit de ren komen. Sommige kippenrassen zijn uitstekende springvliegers en bij een lage kippenren bestaat dus een kans dat ze ontsnappen. Let wel op, een kippenren net is niet bestand tegen (de meeste) roofdieren. Kruipende rovers zoals marters en vossen kunnen alsnog in de ren komen. Dit geldt ook voor vliegende roofdieren zoals de havik en de buizerd. Leef jij in een gebied waar veel roofdieren actief zijn? Dan is het slim het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor een kippenren met dak.

Automatische kippendeur - Nu we het toch over roofdieren hebben. Het kan in sommige gebieden, waar veel roofdieren voorkomen, slim zijn de kippen in de nacht op te sluiten in het nachthok. Dit is overigens niet zielig, kippen slapen de gehele nacht op stok en hebben de extra ruimte dan niet nodig. Hiernaast bescherm je ze voor gevaar buiten het kippenhok. Je kunt kiezen voor een kippenhok met af te sluiten nachthok óf een automatische kippendeur plaatsen. Deze laatste is voorzien van een kippenhok tijdklok, hiermee kun je dus op afstand en vooraf bepalen wanneer het nachthok opent en sluit. Ideaal voor de winterse dagen van het jaar! Zo hoef je niet meer naar buiten en kan iedereen met een gerust hart slapen.

Drinkbak verwarming - De winterse dagen kunnen kippen in de meeste gevallen prima doorstaan. De dikke verenjas beschermt ze tegen regen en kou. Minder handig is de bevroren kippendrinkbak die meerdere keren per dag moet worden ververst. Kippen hebben ten alle tijden fris en schoon drinkwater nodig, op dagen met vorst kan dit dus best een uitdaging zijn. Met de drinkbakverwarming is dit verleden zijn. Het drinkwater blijft op deze manier op temperatuur en hoeft niet meer iedere 2 uur ververst te worden. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker én jouw kippen kunnen gewoon door drinken.

Broedmachines kippen - Wie was er nu als eerste, de kip of toch het ei? Afijn, ook wij hebben hier geen antwoord op. Wat we wel weten is dat het uitbroeien van een ei niet altijd door een kip gebeurt ;-) Voor het uitbroeien van een eitje moet jouw hen broeds zijn, het kan gebeuren dat dit lichamelijke proces uitblijft. Jouw hen toont hierdoor helemaal geen behoeftes om op het nest te blijven. Hiernaast moet een hen 21 dagen lang op het nest broeden, sommige hennen hebben hier helemaal geen zin in. Er zijn verschillende redenen waarom een ei niet door de moederkip uitgebroed wordt, in dit geval is een kippen broedmachine een perfect alternatief! In onze kippenwinkel vind je verschillende broedmachines geschikt voor het uitbroeien van jouw kippeneitjes.